simple web maker

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μια από τις πλέον σημαντικές συνέπειες της ανάπτυξης του ηλεκτρισμού είναι και ο τεχνητός φωτισμός. Στις αναπτυγμένες κοινωνίες ο φωτισμός είναι ένας αναγκαίος και δεδομένος για τον άνθρωπο παράγοντας διαβίωσης. Αυτό παρατηρείται στο μέγιστο βαθμό όταν σε μια περιοχή συμβεί διακοπή ρεύματος. Τίποτα δεν λειτουργεί, επικρατεί συνήθως σύγχυση και το γεγονός ότι δεν υπάρχει φωτισμός δυσκολεύει την όλη κατάσταση γιατί μια από τις πιο βασικές, εάν όχι η βασικότερη, από τις αισθήσεις του ανθρώπου, η όραση δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως σε καταστάσεις απόλυτου σκοταδιού.

Mobirise

Γενικά ο τεχνητός φωτισμός είναι απαραίτητος στη καθημερινή μας ζωή όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και επειδή επηρεάζει τον άνθρωπο ψυχολογικά και σωματικά. Ανάλογα με το χώρο και το σκοπό που χρησιμοποιείται ο φωτισμός διακρίνεται σε διάφορα είδη. Έτσι υπάρχει ο διακοσμητικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας, ο φωτισμός για ξεκούραση, χαλάρωση και ηρεμία, ο φωτισμός για απομόνωση, ο φωτισμός για κοινωνική συναναστροφή. Επίσης το είδος του φωτισμού μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει την διάθεση των ανθρώπων με διάφορους τρόπους (είτε θετικά είτε αρνητικά). Υπάρχει φωτισμός που προκαλεί πονοκεφάλους, δυσφορίες, φωτισμός που προκαλεί ένταση, χαλάρωση μέχρι και φωτισμός ο οποίος χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς ασθενειών. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει να μπορούμε να καθορίζουμε εμείς το φωτισμό όπως ακριβώς τον χρειαζόμαστε.

*Για το ίδιο ποσό φωτεινότητας

Ισχύς λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης (W)*Ισχύς κοινού λαμπτήρα πυρακτώσεως (W)*
525
740
1160
1875
20100
23120

Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες χρήσης, προκύπτει ότι η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό ανέρχεται σε:

Χρήση Κατανάλωση για φωτισμό (% συνολικής ενέργειας κατανάλωσης)
Κτίρια γραφείων30-50
Καταστήματα25-50
Νοσοκομεία10-20
Ξενοδοχεία10-25

Για την επιλογή των λαμπτήρων, ο καταναλωτής θα πρέπει να συμβουλεύεται με προσοχή την ενεργειακή ετικέτα του λαμπτήρα. Η ενεργειακή ετικέτα παρέχει πληροφορίες για τη φωτεινότητα του λαμπτήρα (lumen), την ισχύ (Watt), τη διάρκεια ζωής του (ώρες λειτουργίας) καθώς και για την ενεργειακή κατηγορία του λαμπτήρα, σε κλίμακα ενεργειακής απόδοσης A-G (φθίνουσα σειρά).

Λαμπτήρας Λειτουργία Ισχύς (W)Κατανάλωση (kWh)
Κοινός1 ώρα1000.10
Κοινός1 ώρα600.06
Οικονομικός*1 ώρα200.02
*Ίδιας φωτεινότητας με τον κοινό 100W

Πέραν των λαμπτήρων φθορισμού σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι εναλλακτικές τεχνολογίες για φωτισμό όπως, οι αναβαθμισμένες λάμπες αλογόνου (improved halogen lamps, με xenon gas filling), οι λαμπτήρες φωτεινών εφφέ (LED, light emitted diode) και οι λάμπες νατρίου υψηλής εκκένωσης.

Η εγκατάσταση αισθητήρων φωτισμού σε χώρους όπου δεν χρειάζεται μόνιμος φωτισμός αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό. Ο αισθητήρας ενεργοποιεί το φωτιστικό ώστε να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κίνηση και για χρόνο τον οποίο μπορεί να καθορίσει ο χρήστης.

Υπάρχει και η επιλογή των αισθητήρων φωτισμού με φωτοκύτταρα που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα φωτός ημέρας καθώς και οι χρονοδιακόπτες, που ρυθμίζουν το άναμμα και σβήσιμο των φώτων ανάλογα με τη χρήση των χώρων. Σε κάθε περίπτωση, τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η ορθολογική χρήση του τεχνητού φωτισμού αναλόγως του χώρου και των αναγκών μας. Έξαλλου, μια μελέτη φωτομετρίας από ειδικούς, μπορεί να καθορίσει τις ακριβείς ανάγκες φωτισμού των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό, οι οποίοι δεν απαιτούν καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αλλά αφορούν αποκλειστικά τη σωστή συμπεριφορά των χρηστών τους.

Διεύθυνση:

Πέτρου Ράλλη 234, Νίκαια

Επικοινωνία

Email: info@hellasnrg.gr                 Τηλέφωνο: (210) 4910550