website creation software

ΘΕΡΜΑΝΣΗ- ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οικονομικότερη θέρμανση με αντλία θερμότητας. 

Οι αντλίες θερμότητας είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνουμε σε σχέση με έναν συνήθη λέβητα πετρελαίου είναι της τάξης του 70%. Για παράδειγμα μία μονοκατοικία 100τ.μ που καταναλώνει ετησίως 1,5 τόνο πετρέλαιο θα πληρώσει 1,23€ x 1.500 lt = 1.845,00€. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το κόστος θέρμανσης με αντλία θερμότητας ανέρχεται στο 1/3 του κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας να δαπανήσει μόλις 615,00€ για θέρμανση με αντλία θερμότητας. Η εξοικονόμηση είναι μεγάλη, με συνέπεια ο χρόνος απόσβεσης να είναι μικρός.

Mobirise

Αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών.

Η αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (55°C θερμοκρασία προσαγωγής νερού) αποτελεί καλή επιλογή σε σχέση με το κόστος αγοράς της. Μπορεί να καλύψει μέχρι 100τ.μ κατοικία. Συνδυάζει την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Συστήνεται για θέρμανση και ψύξη με fan-coils ή δροσισμό με ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης.

Mobirise

Αντλίες θερμότητας μέσων θερμοκρασιών.

Η αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (65°C θερμοκρασία προσαγωγής νερού) αποτελεί καλύτερη επιλογή σε σχέση με το κόστος αγοράς της. Μπορεί να καλύψει μέχρι 180τ.μ κατοικία. Συνδυάζει την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Αντικαθιστά τον υφιστάμενο λέβητα (πετρελαίου, βιομάζας, ξύλου, κ.λπ.), χωρίς έξτρα εργασίες και συνδέεται με τις υπάρχουσες σωληνώσεις με τα καλοριφέρ (σωμάτων πάνελ ή φέτες, fan-coils ή ενδοδαπέδια θέρμανση).

Mobirise

Αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών.

Η αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (85°C θερμοκρασία προσαγωγής νερού) αποτελεί την βέλτιστη επιλογή σε σχέση με το κόστος αγοράς της (value for money). Μπορεί να καλύψει μέχρι 100τ.μ κατοικία. Συνδυάζει την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Συνδυάζει την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Αντικαθιστά τον υφιστάμενο λέβητα(πετρελαίου, βιομάζας, ξύλου, κ.λπ.), χωρίς έξτρα εργασίες και συνδέεται με τις υπάρχουσες σωληνώσεις των σωμάτων πάνελ ή φέτες (καλοριφέρ).

Γιατί αντλίες υψηλών θερμοκρασιών;

Οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών σε τιμή είναι πιο ακριβές από τις αντλίες θερμότητας χαμηλών ή μεσαίων θερμοκρασιών. Τις επιλέγουμε όταν χρειαζόμαστε θερμοκρασίες ζεστού νερού μεγαλύτερες από 60°C. Έχουν καλύτερη απόδοση COP και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις αντλίες χαμηλών θερμοκρασιών όταν παράγουν ζεστό νερό άνω των 60-65°C. Απλοϊκά μπορούμε να πούμε ότι μια αντλία υψηλών θερμοκρασιών (80°C) «δουλεύει χαλαρά» με οικονομία στους 60-65°C ενώ μια χαμηλών «τα δίνει όλα» και καίει παραπάνω. Η υψηλών θερμοκρασιών αντλία θερμότητας είναι διβάθμια δηλαδή λειτουργεί με 2 συμπιεστές, και έτσι επιτυγχάνει θερμοκρασία νερού εξόδου 80°C ακόμα και εξωτερικές θερμοκρασίες -15°C. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι αντλίες θερμότητας που δουλεύουν με μόνο ένα συμπιεστή.

Συνιστάται μελέτη θερμικών απωλειών και μέτρηση των σωμάτων από εξειδικευμένο μηχανικό, πριν προβείτε σε εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης.

Ηλιακή θέρμανση

Η βασική αρχή της λειτουργίας της ηλιακής θέρμανσης, η οποία συχνά συναντάται και με την ονομασία «Ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης» λόγω του ότι λειτουργεί υποστηρικτικά, είναι η τοποθέτηση συστοιχίας συλλεκτών στην ταράτσα ή τη στέγη του κτιρίου, οι οποίοι ζεσταίνουν νερό. Το ζεστό νερό, στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της θέρμανσης του κτιρίου. Επίσης το σύστημα αυτό παράγει και ζεστό νερό χρήσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο σε νέες κατοικίες αλλά και σε παλιές. H εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται εγγυάται την γρήγορη απόσβεση της αξίας του συστήματος. Ιδανικός συνδυασμός για ενδοδαπέδια θέρμανση. Ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να συνδυαστεί με λέβητα, ενεργειακό τζάκι ή και αντλία θερμότητας αέρα-νερού για μέγιστη οικονομία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται ιδανικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και την χρήση fan coils, ενώ δεν συνίσταται στην περίπτωση όπου ήδη χρησιμοποιούνται κλασσικά θερμαντικά σώματα.

Πως συνεργάζεται με το υπάρχον σύστημα;

Το αυτόνομο σύστημα Ηλιακής Θέρμανσης λειτουργεί βάσει της ηλιακής ενεργείας που απορροφάται από τους συλλέκτες και μεταδίδεται στο θερμαντικό σώμα το οποίο την εκπέμπει. Προϋποθέτει ηλιοφάνεια. Παρέχει δωρεάν ενέργεια για θέρμανση στο επιλεγμένο χώρο και η λειτουργεία του κανονικού συστήματος θέρμανσης αρχίζει μόνο όταν δεν επαρκεί η ηλιακή θέρμανση για τις θερμαντικές ανάγκες του χώρου. Δεν απαιτείται αποθήκευση ενεργείας. Αναλόγα με την έκταση της θερμαινόμενης επιφάνειας και την θερμομόνωση του κτιρίου καθορίζεται και το μέγεθος της επένδυσης ( συλλέκτες και Fan Coils).

Εφαρμογή και ωφέλεια

Iδανική εφαρμογή για εξοχικά, γραφεία, καταστήματα κ.λπ. που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και επιλεγμένους χώρους κυρίων κατοικιών. Ένα σύστημα δύο συλλεκτών επιφάνειας 5,2 τ.μ υψηλής απόδοσης εξοικονομεί για θέρμανση περίπου 250 λίτρα πετρέλαιο κάθε χειμερινή περίοδο για πολλά χρόνια.

Τι είναι Ηλιακή θέρμανση για μικρούς χώρους

Ένα μικρής οικονομικής επένδυσης σύστημα Ηλιαλής Θέρμανσης αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από δύο ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης, που τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου και μια θερμαντική συσκευή με διανεμόμενο αέρα (Fan Coil) η οποία τοποθετείται στο δάπεδο ή στον τοίχο του δωματίου. Λειτουργεί συπληρωματικά με το κύριο σύστημα θέρμανσης.

Θέρμανση με βιομάζα

Μια μορφή εναλλακτικής θέρμανσης είναι ο καυστήρας βιομάζας. Παρουσιάζει πολύ μικρές διαφορές με το λέβητα πέλλετ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι ο λέβητας πέλλετ καίει μόνο πέλλετ, ενώ ο καυστήρας βιομάζας καίει κουκούτσια, θρυμματισμένο ξύλο, τσόφλια ή ακόμα και πέλλετ. Η ονομασία βιομάζα επικράτησε για τα στερεά υλικά που είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις από το πέλλετ. Το κάθε καύσιμο για να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο καυστήρα χρειάζεται διαφορετική ρύθμιση του λέβητα. Οι οικονομικότεροι λέβητες για παράδειγμα έχουν χειροκίνητη ρύθμιση ανάλογα με το τι υλικό θέλουμε να καταναλώσουμε, ενώ οι ακριβότεροι έχουν ηλεκτρονικό πάνελ, μέσω του οποίου η επιλογή υλικού είναι απλούστερη. Σημειωτέον ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση ανάμειξη υλικών γιατί το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Πόσο κοστίζει;

Η εξοικονόμηση σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει το 50% σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Ο λέβητας βιομάζας, ο οποίος δεν διαθέτει σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας καυσίμου μπορεί να κοστίζει από 2.000 ευρώ – τουρκικής προελεύσης -, ενώ ο καυστήρας αυτόματης τροφοδοσίας – αυστριακής προέλευσης – μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί;

Η λειτουργία του είναι απλή. Συνδέεται με τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και η απόδοσή του εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση και την ποιότητα του υλικού το οποίο καίμε. Διαφορετική απόδοση παρουσιάζει το τσόφλι καρυδιού, άλλη το τσόφλι αμυγδάλου, άλλη το κουκούτσι.

Mobirise

Οι βασικές κατηγορίες ενός καυστήρα βιομάζας

Σε ό,τι αφορά στους τύπους καυστήρων βιομάζας υπάρχουν δύο βασικοί. Η μία κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που λειτουργούν με αυτόματη ένωση, ενώ η άλλη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που λειτουργούν χωρίς αυτόματη ένωση. Η πρώτη κατηγορία λειτουργεί με θερμοστάτη, ενώ η δεύτερη χρειάζεται έναρξη της λειτουργίας χειροκίνητα από το λεβητοστάσιο.

Χρόνος καθαρισμού - Διαδικασία συντήρησης

Ο χρόνος καθαρισμού από καυστήρα σε καυστήρα διαφέρει. Σε κάποιους γίνεται χειροκίνητα με βούρτσα από τον ιδιοκτήτη, σε άλλους ημιαυτόματα με τη χρήση μοχλού - απομακρύνει τα απόβλητα από το εσωτερικό - και σε άλλους εντελώς αυτόματα. Στην περίπτωση του χειροκίνητου καυστήρα ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε τρεις ημέρες.

Οι καυστήρες με οριζόντιους φλογαυλούς – σωλήνες εκπομπής θερμότητας – χρειάζονται καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ εκείνοι με κάθετους φλογαυλούς καθαρίζονται περίπου μία φορά το μήνα.

Χρόνος – Διαδικασία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου καυστήρα χρειάζεται 2 με 3 ημέρες, ενώ μπορεί να γίνει και μετατροπή του παλαιού καυστήρα πετρελαίου, κάτι που συνήθως δεν προτείνεται γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές καύσης για καύσιμο βιομάζας και συνήθως δεν είναι το ίδιο αποδοτικός με έναν καινούργιο.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά;

Το ό,τι πληρώνεις παίρνεις' ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι αγοραστές να αναζητήσουν την εταιρεία προέλευσης μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της και να απαιτήσουν να μάθουν τα ακριβή χαρακτηριστικά του προϊόντος που τους ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι έμποροι, συνήθως αποφεύγουν να διευκρινίσουν τη συχνότητα καθαρισμού ενός τέτοιου καυστήρα και αντί για μία φορά την εβδομάδα, ενημερώνουν τους πελάτες ότι γίνεται μία φορά το μήνα.

Πώς επιδοτείται η αγορά του;

Και αυτή η μορφή εναλλακτικής ενέργειας επιδοτείται από το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ' Οίκον”, του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ποσοστό από 30% έως και 70%, ενώ το υπόλοιπο του ποσού επιδοτείται υπό μορφή τραπεζικού δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο. Αυτό που παραδέχονται όλοι όσοι ασχολούνται με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης είναι τη δυστοκία που συνήθως υπάρχει έως την έγκριση και εκταμίευση του ποσού της επιδότησης. Όπως και να έχει όμως, σε μία περίοδο όπου ακόμα και το παραμικρό ευρώ που βγαίνει από την τσέπη μας έχει σημασία, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μία πηγή θέρμανσης διαφορετική από τις πατροπαράδοτες, ακόμα και αν χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο για την επιχορήγηση της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας.

Υπέρυθρη θέρμανση

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι ένας νέος, οικονομικός και οικολογικός τρόπος θέρμανσης, ο οποίος λειτουργεί ακριβώς όπως και οι ακτίνες του ήλιου. Έχει την ιδιότητα να θερμαίνει απευθείας τα σώματα και τα αντικείμενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω από αυτά και αποτελεί ένα φυσικό τρόπο θέρμανσης, τον τρόπο που επέλεξε η φύση να μας θερμάνει!

Mobirise

Πώς λειτουργεί η θέρμανση;

Λίγη Φυσική

Η θερμότητα μεταδίδεται με 3 τρόπους: Με αγωγή, με μεταφορά και με ακτινοβολία.

Με αγωγή

Για τη μετάδοση της θερμότητας με αγωγή, απαραίτητη είναι η φυσική επαφή ενός αντικειμένου με την πηγή θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό το αντικείμενο με την υψηλότερη θερμοκρασία θερμαίνει το πιο κρύο μέχρι να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία των δύο αντικειμένων.
Παράδειγμα: Όταν ακουμπάμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, αυτή ζεσταίνεται. Με την σειρά της ζεσταίνει το νερό που είναι μέσα της και σε επαφή με τα τοιχώματά της κλπ.

Με μεταφορά

Στα υγρά και τα αέρια η θερμότητα μεταδίδεται με την μεταφορά. Κατά την μεταφορά αυτή, ποσότητες υγρού ή αερίου θερμαίνονται και μεταφέρονται σε ψυχρότερη περιοχή υψηλότερη από την αρχική, όπου και προκαλούν τη θέρμανση της. Στη συνέχεια, ο θερμός αέρας ή υγρό, σταδιακά χάνει την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να ξαναπέφτει στα χαμηλότερα στρώματα μέχρι να αναθερμανθεί και πάλι. Η διαδικασία αυτή θέρμανσης χρησιμοποιείται ευρέως για οικιακή αλλά και βιομηχανική χρήση.

Mobirise

Με θερμική ακτινοβολία

Για τη μετάδοση της θερμότητας με μεταφορά ή με αγωγή χρειάζεται n παρουσία της ύλης (στερεά, υγρή ή αέρια). Η θερμότητα όμως διαχέεται και στο κενό που εκπέμπεται από την επιφάνεια ενός σώματος λόγω της θερμοκρασίας του. Γνωστό παράδειγμα στη φύση είναι η θέρμανση της Γης από τον Ήλιο, όπου δε χρησιμοποιεί την ύλη ως μέσο διάδοσης.

Ο τρόπος αυτός διάδοσης της θερμότητας ονομάζεται διάδοση με θερμική ακτινοβολία. Η θερμική ακτινοβολία διαδίδεται στο χώρο με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (όμοια με τα φωτεινά), απορροφάται από τα αντικείμενα και τα θερμαίνει. Η πιο διαδεδομένη μορφή θερμικής ακτινοβολίας είναι η υπέρυθρη.

Οι άνθρωποι, σε όλη την διάρκεια της έλλογης παρουσίας τους στη Γη, θερμαίνονται με υπέρυθρη ακτινοβολία αφού χρησιμοποιούν την φωτιά σαν μέσο θέρμανσης. Μόνο τον τελευταίο αιώνα οι κατοικίες θερμαίνονται με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που βασίζεται στην ήπια κυκλοφορία θερμού αέρα.

Η φωτιά, ζεσταίνει τον αέρα που βρίσκεται γύρω της και αυτός ανεβαίνει προς τα πάνω παρασύροντας τα καυσαέρια της καύσης, ενώ φρέσκος αέρας παίρνει την θέση του διατηρώντας την καύση. Η θερμότητα ακτινοβολείται από τη φωτιά προς όλες τις κατευθύνσεις με την μορφή θερμικής (υπέρυθρης) ακτινοβολίας.

Με τον ίδιο τρόπο θερμαίνει το τζάκι. Όμως στο κοινό τζάκι, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης από τη φωτιά θερμότητας, δαπανάται στην θέρμανση του αέρα ο οποίος διαφεύγει καυτός από την καμινάδα. Μόνο 12% περίπου της παραγόμενης θερμότητας ακτινοβολείται από το τζάκι και μας θερμαίνει.

Η θερμική ακτινοβολία, όπως κάθε είδους ακτινοβολία, θερμαίνει μόνο όπου προσπίπτει άμεσα, σε αντίθεση με την θέρμανση με μεταφορά, όπου ζεστός αέρας μπορεί να διαχυθεί μέσα από ανοιχτές πόρτες και να ζεστάνει και διπλανούς χώρους.

Τι είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία;

Μια από τις πιο γνωστές ακτινοβολίες τα τελευταία χρόνια, όχι για τις αρνητικές παρενέργειες της στον άνθρωπο και στην Γη, αλλά για τις εφαρμογές και τα θετικά οφέλη της στην ιατρική και στην τεχνολογία είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία, γνωστή και ως υπέρυθρη θερμότητα. Εκτείνεται από τα 300 χιλιοστόμετρα μέχρι και τα 750 νανόμετρα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και δημιουργείται σε θερμές επιφάνειες αντικειμένων με τη μοριακή ταλάντωση των ατόμων της ύλης. Το μήκος κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πιο μεγάλο από εκείνο του ορατού φωτός με συνέπεια, η μεταφερόμενη ενέργεια να είναι μικρότερη. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στο κοντινό υπέρυθρο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ορατό φως, το μακρινό ή αλλιώς βιογενετικό και το μέσο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο.

Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο θέρμανσης στο σύμπαν αλλά και στην Γη. Ένα αντικείμενο που είναι πιο θερμό από το περιβάλλον του ακτινοβολεί θερμότητα. Η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν έχει ανάγκη από κάποιο μέσο για να μεταδοθεί. Μεταδίδεται και στο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο ο ήλιος θερμαίνει την Γή και όλους τους υπόλοιπους πλανήτες. Με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνονται οι άνθρωποι από τότε που ανακάλυψαν την φωτιά, αφού η φωτιά ζεσταίνει τον αέρα γύρω της ο οποίος όμως φεύγει προς τα πάνω από καμινάδες ή και από ανοιχτούς χώρους, αλλά ακτινοβολεί την θερμότητα γύρω της και έτσι ζεσταίνει και τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της. Αυτός είναι και ο τρόπος στον οποίο επέστρεψαν οι συμπολίτες μας ξαναβάζοντας σε λειτουργία τα ξεχασμένα τζάκια. Αν και δεν είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος δημιουργίας υπέρυθρης ακτινοβολίας, κάνει την δουλειά του.

Mobirise

Πού βασίζεται

Η υπέρυθρη θέρμανση βασίζεται στην εκπομπή υπέρυθρων ακτινών. Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα κάτω από την περιοχή της ερυθρής περιοχής του ορατού φωτός. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται για τα εγκαύματα και τις κακώσεις του δέρματος. Τα υπέρυθρα κύματα είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία μπορεί να ζεστάνει αντικείμενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω τους.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες:

Όσο πιο ζεστό είναι το αντικείμενο που την παράγει, τόσο πιο έντονη είναι και τόσο πιο μακριά φτάνει. Η δυνατή φωτιά στο τζάκι ζεσταίνει καλύτερα. Και τα καλοριφέρ ακτινοβολούν υπέρυθρη ακτινοβολία, αλλά είναι ασθενική αφού ανεβάζουν θερμοκρασία με βία 70ο C. Όπως και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα το οποίο εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία λόγω της βιογενετικής θερμότητάς του. Στον εντοπισμό αυτής της ακτινοβολίας βασίζονται οι θερμικοί ανιχνευτές που εντοπίζουν ζωντανούς οργανισμούς όταν δεν υπάρχει άμεση ορατή επαφή με αυτούς. Ο ήλιος βέβαια, με την θερμοκρασία των εκατομμυρίων βαθμών, στέλνει την θερμότητα στην Γη και την κάνει κατοικήσιμη.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία ζεσταίνει μόνο τα πράγματα που την απορροφούν και την σταματούν:

Δεν θα ζεστάνει τον αέρα ούτε το νερό, θα περάσει ανάμεσά του. Δεν θα ζεστάνει τα τζάμια, θα τα διασχίσει. Θα ζεστάνει όμως τα έπιπλα, τα πατώματα, τους τοίχους, εμάς τους ίδιους. Υπάρχει βέβαια μία δευτερεύουσα διαδικασία που εμπλέκει και την θέρμανση με μεταφορά: Ο κρύος αέρας θα έρθει σε επαφή με το ζεστό – από την υπέρυθρη ακτινοβολία – πάτωμα, με τους ζεστούς τοίχους, με τα ζεστά έπιπλα και θα ζεσταθεί και αυτός αρχίζοντας την ήπια κυκλοφορία. Όχι βέβαια στον βαθμό που γίνεται με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, αλλά πάντως γίνεται.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι διεισδυτική:

Θα διεισδύσει μέσα στα πλακάκια, τον σοβά, τα ξύλα και θα τα ζεστάνει σε βάθος. Έτσι θα παραμείνουν για λίγο χρόνο ζεστά ακόμη και όταν έχει πάψει η εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας λειτουργώντας σαν πηγές θέρμανσης με ήπια κυκλοφορία.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ευεργετική για την υγεία:

Σε αντίθεση με την άλλη μεριά του ηλιακού φάσματος, όπου βρίσκεται η υπεριώδης ακτινοβολία (ultraviolet rays) και ευθύνεται για το μαύρισμα που παίρνουμε το καλοκαίρι αλλά και για βλάβες στην υγεία μας, η υπέρυθρη ακτινοβολία κάνει καλό στα κόκαλα, στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και στην ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Και βέβαια, δευτερογενώς, δεν μετακινεί τα μικρόβια και άλλα βλαβερά σωματίδια του χώρου, όπως κάνει η ήπια και η βεβιασμένη κυκλοφορία του αέρα που τα φέρνει κατευθείαν στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι οικονομική:

Όταν χρησιμοποιείται για θέρμανση, είναι ότι πιο οικονομικό υπάρχει. Από την φύση της, όλη η προσφερόμενη ενέργεια μεταδίδεται χωρίς καμία απώλεια εκεί που χρειάζεται: Στα αντικείμενα και στους ανθρώπους. Η θέρμανση με μεταφορά (καλοριφέρ) χρειάζεται από 150wp - 300wp θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο αφού πρέπει να ζεστάνει τον αέρα ο οποίος θα κρυώσει με την επαφή του με την οροφή, με τους τοίχους και τα πατώματα πριν φτάσει να ζεστάνει τους ανθρώπους και θα κρυώσει περισσότερο αν υπάρχει απώλεια θερμού αέρα από τον χώρο και εισροή κρύου. Η θέρμανση με υπέρυθρη δεν έχει τέτοιες απώλειες, αφού ανεπηρέαστη από τον αέρα, τα πατώματα, την οροφή, τους τοίχους και την θερμοκρασία τους θα φτάσει κατευθείαν ολόκληρη στους ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο και θα τους ζεστάνουν. Η εμβέλεια παίζει ρόλο (πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ακτινοβολία), η οποία ρυθμίζεται με την ονομαστική ισχύ του σώματος και τελικά και οι θερμικές απώλειες για την αίσθηση θερμικής άνεσης. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται περίπου 50wp - 150wp θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από τον ήλιο: Σηκώνουμε την τέντα το πρωί στα μπαλκόνια που "βλέπει" ο ήλιος, έχοντας κλειστές τις μπαλκονόπορτες. Η υπέρυθρη που προέρχεται από τον ήλιο θα περάσει τα τζάμια και θα πέσει στα αντικείμενα, στο πάτωμα, στους τοίχους τα οποία θα θερμάνει. Με την σειρά τους αυτά θα θερμάνουν τον αέρα.

Με συσκευές υπέρυθρων που χρησιμοποιούν υπερθερμασμένα υλικά, τα οποία ακτινοβολούν υπέρυθρη ακτινοβολία από την επιφάνειά τους. Όσο υψηλότερη η θερμότητα των αντικειμένων και όσο μεγαλύτερη η επιφάνειά τους, τόσο εντονότερη (ισχυρή) η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν και τόσο πιο αποτελεσματική η θέρμανση. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται θερμαίνονται είτε χημικά (καύση ξύλων στο τζάκι) είτε ηλεκτρικά (ηλεκτρικές αντιστάσεις). Όταν θερμανθούν ηλεκτρικά, σχεδόν όλη η ενέργεια που προσφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται σε θερμότητα των αντικειμένων και στην συνέχεια σε θέρμανση του χώρου.

Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα θερμαντικά σώματα της υπέρυθρης ακτινοβολίας, γίνεται και μεγάλη ή μικρή εξοικονόμηση ενέργειας.

Αν χρησιμοποιηθούν μέταλλα (μεταλλικά ελάσματα αλουμινίου ή σιδήρου) τότε η θέρμανση είναι γρήγορη. Αλλά τα μέταλλα όσο γρήγορα ζεσταίνονται τόσο γρήγορα κρυώνουν όταν σταματήσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξοικονόμηση σε αυτά τα υλικά είναι 1:1,2 - 1:1,4 (απόδοση 120% - 140%). Δηλαδή για κάθε kw ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται 1,2 - 1,4kw θέρμανσης (αφού τα μέταλλα παραμένουν καυτά και ακτινοβολούν θερμότητα για λίγο μετά την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος). Τέτοια σώματα είναι οι convectors υπέρυθρων, τα πάνελ υψηλής θερμοκρασίας και κάποια εκτυπώσιμα πάνελ τοίχου.

Αν χρησιμοποιηθούν υλικά με βάση το πυρίτιο (τσιμέντο, γυψοσανίδα, μάρμαρο κλπ.) η θέρμανση είναι λίγο πιο αργή απ' ότι στα μέταλλα αλλά η θερμότητα παραμένει για μεγαλύτερο χρόνο μετά την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξοικονόμηση σε αυτά τα υλικά είναι 1:1,5 - 1:2 (απόδοση 150% - 200%). Δηλαδή για κάθε kw ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται 1,5 - 2kw θέρμανσης. Τέτοια σώματα είναι κάποια πάνελ τοίχου εκτυπώσιμα ή μη.

Αν χρησιμοποιηθούν κεραμικά υλικά (κεραμίδια με εμβαπτισμένη στο υλικό τους την ηλεκτρική αντίσταση) η θέρμανση είναι πιο αργή απ' ότι στα μέταλλα αλλά η θερμότητα παραμένει για πολύ μεγαλύτερο χρόνο μετά την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αφού τα κεραμικά έχουν πολύ μεγάλη θερμική αδράνεια. Η εξοικονόμηση σε αυτά τα υλικά είναι 1:2 - 1:4 (απόδοση 200% - 400%). Δηλαδή για κάθε kw ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται 2kw - 4kw θέρμανσης. Πρακτικά, γίνεται παροχή ρεύματος για 15', το κεραμικό έρχεται σε θερμοκρασίες από 300ο C - 1200ο C - ανάλογα με το κεραμικό - και στην συνέχεια ακτινοβολεί για 45' αφού έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος. Αν λοιπόν ένα σώμα έχει ονομαστική ισχύ 1000wp, λειτουργεί σαν 500wp - 250wp. Τέτοια σώματα είναι τα κεραμικά θερμαντικά υπέρυθρων.

Για την επίτευξη της εξοικονόμησης που περιγράφεται, είναι απαραίτητη η χρήση αυτόματων ελεγκτών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρονοδιακόπτες, εσωτερικοί θερμοστάτες ή θερμοστάτες χώρου. Συνήθως χρησιμοποιείται συνδυασμός και των τριών αυτών μεθόδων: Υπάρχουν ενσωματωμένοι θερμικοί διακόπτες στα σώματα, οι οποίοι λειτουργούν και σαν δικλείδες ασφάλειας ώστε να μην καταστραφεί η συσκευή από υπερθέρμανση. Αυτοί διακόπτουν την παροχή ρεύματος όταν η θερμοκρασία του ίδιου του σώματος ξεπεράσει κάποιο όριο ασφαλείας. Η παροχή στην συσκευή γίνεται από κάποιον θερμοστάτη χώρου ο οποίος διακόπτει την παροχή προς την συσκευή όταν η θερμοκρασία του χώρου ξεπεράσει την επιθυμητή από τον χρήστη. Τέλος ο θερμοστάτης χώρου μπορεί να είναι και προγραμματιζόμενος με ενσωματωμένο απλό ή και πιο πολύπλοκο χρονοδιακόπτη, οπότε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του χώρου σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ώρα.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι οικολογική:

Λόγω την μικρής κατανάλωσης ενέργειας που χρειάζεται, η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία έχει σαν συνεπεια την μικρή εκπομπή ρύπων. Αυτό την κάνει την πιο οικολογική μέθοδο θέρμανσης, ειδικά αν δεν χρησιμοποιηθούν καύσιμα για την θέρμανση αλλά ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό έχει άμεση οικονομική συνέπεια, αφού τα επόμενα χρόνια η φορολογία των ακινήτων θα προσαρμοστεί σε σχέση με τους ρύπους που παράγονται. Θα υπολογίζονται οι ρύποι που παράγονται από την χρήση ενός ακινήτου και όσο πιο ρυπογόνο είναι, τόσο πιο πολύ φόρο θα πληρώνουμε.

Γιατί να την επιλέξω;

Οικονομία

Με τα θερμαντικά υπέρυθρης θέρμανσης πετυχαίνετε μέγιστη θερμική απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερμότητα εκπέμπεται απευθείας στα σώματα χωρίς τη θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα, πετυχαίνοντας ομοιόμορφη θερμοκρασία μέσα στο χώρο και μέγιστη οικονομία.

Προστασία του περιβάλλοντος 

Με τη χρήση θερμαντικών δεν χρειάζεται να γίνει καύση επιβλαβών προϊόντων για το περιβάλλον, όπως πετρελαίου, φυσικού αερίου, πέλλετ ή καυσόξυλου. Έχει ως σύστημα υπέρυθρης, τις χαμηλότερες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις συγκριτικά με όλα τα άλλα συστήματα θέρμανσης στον κόσμο. Επίσης, τα θερμαντικά δεν εκπέμπουν προϊόντα εξάτμισης ή άλλα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα, διατηρώντας το περιβάλλον του χώρου μας καθαρό.

Υγεία 

Σημαντικό πλεονέκτημα των θερμαντικών υπέρυθρης θέρμανσης είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω του καθαρότερου αέρα στο χώρο, της κορυφαίας θερμικής άνεσης που παρέχουν, βοηθούν στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων και ρευματισμών και βοηθούν στην αποφυγή εξάρσεων άσθματος και άλλων αλλεργικών αντιδράσεων.

Ηλεκτρικοί λέβητες: Η σίγουρη λύση για απεξάρτηση απ’ το πετρέλαιο

Οι ηλεκτρικοί λέβητες τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης του νερού των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil).

Οι ηλεκτρικοί λέβητες τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης του νερού των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil). Δηλαδή διατηρούν όλα τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με καύσιμο το πετρέλαιο, αλλά μας απαλλάσσουν από το βραχνά του εφοδιασμού με αυτή την πανάκριβη (τουλάχιστον για την Ελλάδα) πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια συμφέρουσα και έξυπνη λύση για θέρμανση και ζεστό νερό. Άλλωστε τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και χωρίς να απαιτούνται καπνοδόχοι και δεξαμενές καυσίμων. Εφαρμόζονται δε ιδανικά σε μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους.

Η μονάδα του λέβητα καθ’ αυτή έχει διαστάσεις κατά προσέγγιση όσο ένα ντουλάπι. Κατά κύριο λόγο τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται μηδενικές απώλειες και παράλληλα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του μηχανήματος, ωστόσο είναι δυνατόν η εγκατάσταση να γίνει και σε εξωτερικό χώρο, π.χ. στη θέση που βρίσκονταν ο λέβητας πετρελαίου. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα με εμβαδό 50 – 100 τετραγωνικά, απαιτείται λέβητας ονομαστικής ισχύος 8 KW, ενώ για κατοικίες με εμβαδό έως και 180 τ.μ η απαιτούμενη ισχύς αγγίζει τα 14 KW. Στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ωστόσο, όπου η απαιτούμενη θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη, η ισχύς που χρειάζεται πέφτει ακόμη και στο μισό. Αναφορικά με τη λειτουργία τους, οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι ολοκληρωμένες μονάδες που περιλαμβάνουν τρία ηλεκτρικά στοιχεία, γενικό διακόπτη, κυκλοφορητή, θερμοστάτη ασφαλείας, ηλεκτρονικό έλεγχο, πίνακα λειτουργιών, μανόμετρο, θερμόμετρο και κλειστό δοχείο διαστολής, ενώ ο συντελεστής απόδοσής τους φτάνει το 99%.

Εγκατάσταση και κόστος

Mobirise

Εκ των ων ουκ άνευ για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος για ένα μονοσωλήνιο σύστημα είναι η σύνδεση του λέβητα με τον κεντρικό πίνακα της θέρμανσης της ιδιοκτησίας, ενώ για το δισωλήνιο σύστημα απαιτείται πιο μεγάλη επέμβαση, δηλαδή κοπή από τις στήλες του παλιού δισωλήνιου συστήματος και σχηματισμός οδεύσεων προς ένα κεντρικό σημείο απ’ όλα τα σώματα. Όσον αφορά το κόστος, η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ (στην περίπτωση μονοφασικής συσκευής μικρής ισχύος) και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ (τριφασικός λέβητας μεγάλης ισχύος για κάλυψη μεγαλύτερων κατοικιών). Στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έξοδα για τις παρεμβάσεις που περιγράφηκαν παραπάνω και οι οποίες απαιτούνται για την εγκατάσταση του λέβητα, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 1.500 ευρώ περίπου. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί επίσης όσον αφορά την εγκατάστασή τους είναι ότι ηλεκτρικοί λέβητες ισχύος έως 10 KW μπορούν να λειτουργήσουν και με μονοφασική και με τριφασική παροχή. Μοντέλα μεγαλύτερης ισχύος, ωστόσο, τα οποία απαιτούνται για μεγάλες ανάγκες θέρμανσης, απαιτούν τριφασική παροχή.

Εν κατακλείδι αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα αγοράς πριν από την απόκτηση ενός λέβητα κρίνεται απαραίτητη, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε εταιρείες που υπόσχονται αποδόσεις πολύ υψηλότερες απ’ αυτές που στην πραγματικότητα μπορούν να «πιάσουν».

Κλιματισμός

Η HELLAS-NRG αναλαμβάνει την προμήθεια του κλιματιστικού σας μηχανήματος για οικιακή ή επαγγελματική χρήση, παρέχοντας την μελέτη, σχεδίαση, εγκατάσταση, συντήρηση και αποκατάσταση βλάβης σε οποιοδήποτε τύπο κλιματιστικού μηχανήματος ( Split - τοίχου, δαπέδου - οροφής, καναλάτα αεραγωγών, κασέτες οροφής, συστήματα multi, συστήματα VRV, ψύκτες κ.α.) Ζητείστε μας προσφορά για οποιαδήποτε από τις παραπάνω ανάγκες σας και θα ανταποκριθούμε άμεσα, ποιοτικά και στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές!

Διεύθυνση:

Πέτρου Ράλλη 234, Νίκαια

Επικοινωνία

Email: info@hellasnrg.gr                 Τηλέφωνο: (210) 4910550