Home | Sun - Wind - Water

Sun - Wind - Water

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχουν ενέργεια άφθονη και δωρεάν από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, την Γη και τα βιοκαύσιμα:

Ήλιος

Η ενέργεια που δέχεται η Γη απο τον ήλιο είναι 64MW/m2

Η ενέργεια αυτη χρησιμεύει σχεδόν ολόκληρη για να κάνει τον πλανήτη βιώσιμο. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ΑΠΕ. Η Ελλάδα είναι τόπος με μεγάλη ηλιοφάνεια (υπολογίζεται ηλιφάνεια 3-4 ώρες ημερησίως τον χειμώνα και 6-8 ώρες το καλοκαίρι) οπότε οποιαδήποτε ηλιακή διάταξη έχει μεγάλη απόδοση.

Οι χρήσεις του ήλιου σαν ΑΠΕ είναι κυρίως 2:

 • Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών διατάξεων
 • Θέρμανση

Οι φωτοβολταϊκές διατάξεις μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα που διοχετεύευται στο δίκτυο παροχής, οπότε είναι διασυνδεδεμένες, είτε να παράγουν φορτίο το οποίο αποθηκεύεται σε συσσωρευτές για επιτόπια χρήση, οπότε είναι αυτόνομες.

Τα διασυνδεδεμένα Φ/Β συστήματα είναι πηγή εισοδήματος, αφού η ΔΕΗ πληρώνει για το ρεύμα που παράγουν και εγκαθιστώνται είτε σαν οικιακά σε στέγες ή ταράτσες είτε σαν Φ/Β πάρκα στο έδαφος.

Τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα μπορούν να είναι είτε μόνιμες εγκαταστάσεις είτε φορητά και προσφέρουν μερική ή ολική αυτονομία στην ηλεκτρική ενέργεια. Ένα αυτόνομο Φ/Β απαλλάσσει από τα έξοδα για ηλεκτρική ενέργεια, οπότε προσφέρει στον προϋπολογισμό του κατόχου του.

Οι διατάξεις ηλιοθερμίας χρησιμοποιούνται είτε μόνο για ζεστό νερό χρήσης (ηλιακοί θερμοσίφωνες) είτε σε πιο μεγάλα συστήματα για αυτόνομη ή βοηθητική κεντρική θέρμανση. Σε μεγάλες διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα τηλεθέρμανσης, ώστε από μία διάταξη να θερμαίνεται ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα, ένας οικισμός κλπ απομακρυσμένος από το σύστημα τηλεθέρμανσης. Η τηλεθέρμανση γίνεται με μεταφορά του θερμού νερού από το σύστημα ηλιοθερμίας στους χώρους που πρόκειται να θερμανθούν.

Αποτελούνται από έναν συλλέκτη που στις πιο απλές περιπτώσεις είναι διάταξη ενός ή περισσότερων κατόπτρων, είτε, για μεγαλύτερη απόδοση, διατάξεις λυχνιών κενού και έναν ταμιευτήρα για το ζεστό νερό. Στις διατάξεις ηλιοθερμίας ο ταμιευτήρας έχει μεγάλη χωρητικότητα (από 500 lt και πάνω) και είναι ειδικό δοχείο αδράνειας που έχει την δυνατότητα διατήρησης του νερού σε μεγάλη θερμοκρασία για αρκετές ημέρες.

Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βοηθητική - εξοικονόμηση στην κλασσική θέρμανση (πετρέλαιο - φυσικό αέριο - ρεύμα κλπ), είτε σαν αυτόνομη διάταξη κεντρικής θέρμανσης.

Άνεμος

Η ισχύς του ανέμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα (ιστιοφόρα, ανεμόμυλοι) είτε να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των ανεμογεννητριών και να χρησιμοποιηθεί με τους τρόπους που χρησιμοποιείται και η αντίστοιχη που παράγεται από Φ/Β συστήματα (διασυνδεδεμένα ή αυτόνομα).

Στα αυτόνομα συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως υβριδικές διατάξεις με Φ/Β σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες για μεγαλύτερη απόδοση και αυτονομία (όταν δεν έχει ήλιο συνήθως φυσάει, ακόμα και την νύχτα).

Νερό

Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ΑΠΕ, είτε να παραχθεί σαν πόσιμο.

ΑΠΕ: Το νερό με την κίνησή του (κύματα, ρεύματα - ποτάμια, πτώσεις - καταρράκτες) μεταφέρει ενέργεια που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική και να αποθηκευτεί για επιτόπια χρήση. Η μετατροπή γίνεται με ειδικές διατάξεις - τις υδρογεννήτριες - και μπορεί να γίνει παντού όπου υπάρχει ροή ή κίνηση νερού. Ακόμα και σε ποτιστικά συστήματα μπορεί να προσαρμοστεί υδρογεννήτρια, ώστε μέρος από την ενέργεια που καταναλώνεται για το πότισμα επιστρέφει μέσω της υδρογεννήτριας.

Πόσιμο νερό από την ατμόσφαιρα: Μία σχετικά νέα εφαρμογή στην τεχνολογία νερού είναι οι γεννήτριες πόσιμου νερού. Αυτές είναι διατάξεις που παράγουν πόσιμο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Το νερό περνά από μια σειρά σταδίων φίλτρανσης και εμπλουτισμού και αποθηκεύεται στο δοχείο που διαθέτει η γεννήτρια για κατανάλωση

Οι γεννήτριες πόσιμου νερού έχουν απόδοση από 25 λίτρα την ημέρα, έως αρκετούς τόνους. Επειδή απαιτούν μία κατανάλωση ρεύματος για την λειτουργία τους, σε αρκετές περιπτωσεις συνδυάζονται με άλλες διατάξεις ΑΠΕ σαν υβριδικά συστήματα (π.χ. ανεμογεννήτρια 30 kw με παραγωγή 5 τόνων πόσιμου νερού την ημέρα για χρήση σε οικισμούς).

Γεωθερμία

Η θερμότητα της γής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κεντρική θέρανση μέσω των διατάξεων γεωθερμίας.

Βιοκαύσιμα

Τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων για θέρμανση ή και για κίνηση οχημάτων. Η πιο κοινή μορφή βιοκαυσίμου είναι το pellets που παράξεται από τα ξύλα. Στερεά βιοκαύσιμα μπορούν να παραχθούν από υποπροϊόντα ξυλείας (ροκανίδια, κομμάτια επεξεργασμένου ξύλου), αγροτικά (κουκούτσια, κλαδιά κλπ) αλλά και σκουπίδια.

Υγρά βιοκαύσιμα - όπως το πολύ γνωστό βιοντήζελ - μπορούν να παραχθούν από τον χυμό συγκεκριμμένων φυτών (όπως η άγρια αγκινάρα) και από φυτικό λάδι (ελαιόλαδο, σπορέλειο, κλπ). Χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή τους γίνεται με συστήματα που κυμαίνονται από μικρής απόδοσης (100 lt την ώρα) ως μεγάλης (πολλών τόνων την ώρα).

Το πρόβλημα με τα βιοκαύσιμα είναι η μικρή διαθεσιμότητα των πρώτων υλών (φυτά - ξύλα) σε σχέση με την ζήτηση και η αμφισβήτηση του κατά πόσο είναι οικολογικά αφού για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται φυτά.

Η ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ με την εμπειρία που διαθέτει (πέραν των 20 ετών με όλα τα είδη των ΑΠΕ), μπορεί να παρέχει:

 • Τεχνογνωσία – Μελέτη – Προμήθεια - Ποιοτική εγκατάσταση
 • Αξιοπιστία, απόδοση και ασφάλεια στην επένδυση

Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως μπορεί να πρσφέρει ποιοτικά συστήματα με εγγυημένη απόδοση, μεγάλο χρόνο ζωής και στις πιο ανταγωνιστικές τιμές

Είμαστε σε συνεχή επαφή - συνεργασία με τους πελάτες μας για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στις εγκαταστάσεις τους ή - πιο συχνά - για την βελτίωση των συστημάτων τους με ότι νεώτερο προσφέρει η τεχνολογία για καλύτερη απόδοση, έλεγχο, μακροζωία.

Απευθυνόμαστε:

Σε Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες με:

 • Πώληση Φ/Β πλαισίων – Inverters - στηρικτικών - ανεμογεννητριών - υδρογεννητριών - γεννητριών πόσιμου νερού
 • Ειδικό Ηλεκτρολογικό Υλικό Εγκατάστασης Συστημάτων ΑΠΕ και τεχνολογίας νερού

Στον Ιδιώτη με:

 • Ενημέρωση
 • Προϋποθέσεις
 • Μελέτη
 • Προμήθεια
 • Εγκατάσταση
 • One Stop Shop
 • Υποστήριξη

Στόχος μας οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας.