Αρχική | Ηλιακή Θέρμανση

Τι είναι η Ηλιακή Θέρμανση;

Η βασική αρχή της λειτουργίας της ηλιακής θέρμανσης, η οποία συχνά συναντάται και με την ονομασία «Ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης» λόγω του ότι λειτουργεί υποστηρικτικά, είναι η τοποθέτηση συστοιχίας συλλεκτών στην ταράτσα ή τη στέγη του κτιρίου, οι οποίοι ζεσταίνουν νερό.

Το ζεστό νερό, στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της θέρμανσης του κτιρίου. Επίσης το σύστημα αυτό παράγει και ζεστό νερό χρήσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο σε νέες κατοικίες αλλά και σε παλιές. H εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται εγγυάται την γρήγορη απόσβεση της αξίας του συστήματος.

Ιδανικός συνδυασμός για ενδοδαπέδια θέρμανση. Ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να συνδυαστεί με λέβητα, ενεργειακό τζάκι ή και αντλία θερμότητας αέρα-νερού για μέγιστη οικονομία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται ιδανικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και την χρήση fan coils, ενώ δεν συνίσταται στην περίπτωση όπου ήδη χρησιμοποιούνται κλασσικά θερμαντικά σώματα.

Πως συνεργάζεται με το υπάρχον σύστημα;

Το αυτόνομο σύστημα Ηλιακής Θέρμανσης λειτουργεί βάσει της ηλιακής ενεργείας που απορροφάται από τους συλλέκτες και μεταδίδεται στο θερμαντικό σώμα το οποίο την εκπέμπει. Προϋποθέτει ηλιοφάνεια. Παρέχει δωρεάν ενέργεια για θέρμανση στο επιλεγμένο χώρο και η λειτουργεία του κανονικού συστήματος θέρμανσης αρχίζει μόνο όταν δεν επαρκεί η ηλιακή θέρμανση για τις θερμαντικές ανάγκες του χώρου. Δεν απαιτείται αποθήκευση ενεργείας. Αναλόγα με την έκταση της θερμαινόμενης επιφάνειας και την θερμομόνωση του κτιρίου καθορίζεται και το μέγεθος της επένδυσης ( συλλέκτες και Fan Coils).

Εφαρμογή και ωφέλεια

Iδανική εφαρμογή για εξοχικά, γραφεία, καταστήματα κ.λπ. που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και επιλεγμένους χώρους κυρίων κατοικιών. Ένα σύστημα δύο συλλεκτών επιφάνειας 5,2 τ.μ υψηλής απόδοσης εξοικονομεί για θέρμανση περίπου 250 λίτρα πετρέλαιο κάθε χειμερινή περίοδο για πολλά χρόνια.

Τι είναι Ηλιακή θέρμανση για μικρούς χώρους

Ένα μικρής οικονομικής επένδυσης σύστημα Ηλιαλής Θέρμανσης αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από δύο ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης, που τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου και μια θερμαντική συσκευή με διανεμόμενο αέρα (Fan Coil) η οποία τοποθετείται στο δάπεδο ή στον τοίχο του δωματίου. Λειτουργεί συπληρωματικά με το κύριο σύστημα θέρμανσης.