Αρχική | φωτοβολταϊκά συστήματα net metering

φωτοβολταϊκά συστήματα net metering

Από τον Οκτώβριο του 2013 αποτελεί νόμο του Ελληνικούς κράτους η δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ και συμψηφισμού της με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το δημόσιο δίκτυο. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τον ενεργειακό συμψηφισμό εισερχόμενου και εξερχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Συνοπτικά με χρήση δύο μετρητών αφαιρείται η ενέργεια που παράγεται από τα φ/β από εκείνη που καταναλώνει ο χρήστης από τη ΔΕΗ. Το σχήμα της αυτοπαραγωγής χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον χρήστη αλλά και το δημόσιο δίκτυο.

Η κατανεμημένη αυτοπαραγωγή έχει πολλά πλεονεκτήματα, κυρίως τη μείωση απωλειών μεταφοράς αλλά και τη ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα μεγάλα ενεργειακά κόστη. Αρκεί να αναφερθεί ότι με 4-8.000€ μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα μίας μέσης ελληνικής κατοικίας για 30 χρόνια. Από τον Ιανουάριο του 2015 έχει υπογραφεί και η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος της αυτοπαραγωγής. Το όριο ισχύος τίθεται στα 20kWp και αν η συμφωνημένη ισχύς είναι μεγάλη στο 50% αυτής. Ο συμψηφισμός είναι ετησίως και συμπεριλαμβάνεται μέρος των τελών.

Τα βασικά μέρη ενός συστήματος net metering είναι ίδια με ένα σύστημα ταρίφας (φωτοβολταϊκά και αντιστροφέας διασύνδεσης). Ο τρόπος υπολογισμού ενός συστήματος αυτοπαραγωγής συνίσταται στην ενδελεχή μελέτη της ηλεκτρικής κατανάλωσης του κτιρίου και στον αντίστροφο υπολογισμό της απαιτούμενης ισχύος πλαισίων που θα παράξουν το παραπάνω δεδομένο.

Η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού net metering μπορεί ανάλογα με το μέγεθός του να γίνει σε λιγότερο από 5-6 χρόνια. Για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό των 20kWp που κοστίζει λιγότερο από 23.000+ΦΠΑ θα εξοικονομήσει πάνω από 30.000kWh ετησίως δηλαδή πάνω από 5.000€. Αν μιλάμε για επιχείρηση (ξενοδοχείο) δε η οποία θα εκπέσει το κεφάλαιο των 23.000€ με 26% τότε η απόσβεση γίνεται πολύ συντομότερα.

 Αποστολή τιμοκατάλογου, προϊόντων και υπηρεσιών αυτής της κατηγορίας, άμεσα με την συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας.